Meal

Ana SayfaFıkhi KonularSabaha karşı veya akşama doğru banyo yapmanın sakıncası var mıdır?

Sabaha karşı veya akşama doğru banyo yapmanın sakıncası var mıdır?

Sabaha Karşı veya Akşam Saatlerinde Yapılan Banyo ve Temizlenmenin Herhangi Bir Zararı Olur mu

 

banyo yapmakİmanın en önemli şartlarından birisi olarak gösterilen temizlik, her insanın hayatı boyunca gerçekleştirmesi gereken en önemli ve sürekli durumlardan birisi olarak nitelendirilmelidir. Yaz, kış, soğuk veya sıcak fark etmeksizin insan vücudu gün içerisinde dış dünyadan gördüğü etkiler ve kendi işleyişi içerisinde kirlenmekte ve düzenli olarak temizlenmek istemektedir. Bu temizlik işlemlerini İslamiyet’in inananlara öğütlediği şekilde ve çerçeveler doğrultusunda gerçekleştirmek, şüphesiz her müminin gerçekleştirmesi gereken görevler arasında yer almaktadır.

Halk arasında inanılmış ortak düşüncelerden birisi, kişinin sabaha karşı veya akşam üstü saatlerde banyoya girerek veya farklı yollardan temizliği sırasında şeytanlar ile bir araya gelebileceği ve hatta akıllarını dahi kaybedebilecekleri yönündedir. Aklını kaybetme veya herhangi bir fiziksel hasara uğrama durumu tamamı ile hurafeden ibaret olmakla birlikte, söz konusu saatler şeytanların dağılma vakitleri olduğundan bu anlarda mutlak suretle ihtiyaç duyulmadığı durumlar haricinde banyo yapmaktan kaçınılmalıdır. Herhangi bir caiz olmama veya haram durumu bulunmamakla birlikte adab açısından uygun olmayan haller oluşabilmektedir. Kişinin İslamiyet’in öğrettiği banyo ve temizlik adab ve gelenekleri içerisinde gerçekleştirdiği temizlik, tamamı ile helal ve hatta sünnettir.

Söz konusu banyo adabının başladığı ilk nokta olarak gösterilen dişler, Hz. Peygamer’in gerçekleştirdiği gibi misvak temizliğe başlanması durumunda sünnet sayılarak sevap kazanılmasını sağlayacaktır. Temizlik evresi boyunca Allah’ın kişiye bahşettiği vücudu temizlemek ve ilk günkü mükemmelliğinde tutabilmek gibi hoş ve kibar düşüncelere sahip olunması da kişinin içsel huzurunu sağlaması için tavsiye edilmektedir.

Temizlik öncesinde temiz bulunan mekanı temizlik sonrasında da aynı şekilde bırakmak da en az vücudun genel temizliği kadar önemlidir. Etrafta bulunabilinecek her türlü sabun artığı, kıl, tırnak ve benzeri pislik özenle toplanmalı ve hiçbir insana gösterilmeden ortadan kaldırılmalıdır. Söz konusu kılların kasık ve koltuk altı bölgelerinde yer almalarındaki süre maksimum kırk gün olarak belirlenmiş ve bunun dışındaki süreçte de rahatsız edici hale gelmeden maksimum bir buğday tanesi boyunca uzamalarına izin verilmiştir.

 islamekseni.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

BU KATEGORİDE DİĞER İÇERİKLER