İslam Dininde Namaza Verdiği Önem
İslam dininin, Allah’tan başka hiçbir ilah olmadığı, Hz. Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğu inançları ile birlikte, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve hacca gitmek şartları bulunmaktadır. İslam dininin en temel şartları olarak sayılan bu şartlar arasında, namaz kılmak ikinci sırada gelmektedir. Yaşamak için nasıl bedenin gıdaya ihtiyacı varsa, ruhun da yaşamak için namaz kılmaya ihtiyacı vardır. İslam dininde namaz temel olarak Allah’a verdiği güzellikler için şükretmek, O’ndan hayırlı ve güzel şeyler ile birlikte sıkıntıları gidermesi için istekte bulunmak, Allah’a tam bir teslimiyet ve huzurla dua etmektir. Namaz kılarken, kul Allah ile baş başa kalmakta, o bu esnada aralarında hiçbir perde bulunmamaktadır. Namaz kul ile Allah arasındaki bağları güçlendirir, Namaz, Hz. Muhammed aracılığı ile Miraç’ta bizlere verilen bir hediyedir ve bu nedenle İslam dininde namaz müminlerin de miracı sayılmaktadır. Yaradana teslim olmayı, nefsini terbiye etmeyi, kalbi aydınlatmayı ve yaşamda karşılaşılan zorluklarda manevi olarak güçlenmeyi sağladığı için namaz son derece önemlidir. Namaz kılmakta olan kişi tüm kalbiyle Allah’ın azametinin farkına vararak, en hayırlı güzellikleri nasip etmesi için, şerden koruması için O’na dua eder.
İslam dininde namaz kılmak, ergenlik dönemine girmiş olan herkes için farz olan bir eylemdir. Yeryüzünün tamamı Allah’ın hakimiyeti altında olduğu için, kullar, nerede olurlarsa olsunlar mutlaka namaz farzlarını yerine getirmelidirler. Namaz kılmanın bir diğer önemi de işlenen günahlardan af ve bağışlama dileyerek Allah’ın affediciliğine sığınma imkanı sunmasıdır. Namaz kılarken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Namazın şartları olarak da bilinen bu detaylar farz niteliğindedir ve oldukça önemlidir. Görülmeyen pisliklerden arınmak için abdest almak, namaz kılınan yeri ve bu esnada giyilen kıyafetleri gözle görülen pisliklerden arındırmak, erkeklerin diz kapağı ve göbekleri arasında bulunan avdet yerlerini kadınların ise el, yüz ve ayakları dışında kalan her yeri örtmeleri, namaz kılarken kıbleye dönmek, namazı tam vaktinde kılmak ve namaza niyet etmek namazın şartları olarak bilinen şartlardır.
Namaz öncesinde gerçekleştirilmesi gereken farzlar ile birlikte namaz kılarken de uyulması gereken bazı şartlar vardır. Namaz için niyet ettikten sonra “ Allahu Ekber “ diyerek, elleri yukarı kaldırarak tekbir almak, namazda ayakta durmak, ayakta iken en az 3 Kur’an ayeti okumak, eller dizlere erişecek şekilde Rüku’ya varmak, yani alın ve burun yerin sertliğini hissedecek şekilde yere dokundurmak, namaz sonunda ise Ettehiyyatü duasını okuyacak kadar oturmak namazın Rükünleri yani namaz kılarken uyulması gereken şartlar olarak son derece önemlidir. Namaz, dingin ve sakin bir şekilde kılınmalı, kul Allah’la baş başa olduğunun ve O’nunla konuştuğunun bilincinde olarak namazını kılmalıdır. Maddi ve manevi olarak huzurlu bir yaşam için namaz kılmanın önemi oldukça büyüktür.