Dinimizde Hac İbadetinin Önemi
İslam dininde, herkesin yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Toplamda 5 tane olan İslam’ın şartlarından beşincisi Hacca gitmektir. Maddi ve manevi gücü yeterli olan kişiler, belirli bir zamanda ihrama girildikten sonra, Arafat’ta Vakfe yaparak, Kabe’yi tavaf ederek ve diğer bazı vecibeleri yerine getirerek Kabe ibadetini gerçekleştirebilirler. Hac ibadeti yerine getirmek isteyen bir kişinin bazı şartlara uygun olması gerekmektedir. Akıllı olmak, ergenlik çağına gelmiş olmak, Müslüman olmak, zorunlu ihtiyaçları ile birlikte Hacca gidip dönünceye kadar geçen zamanda hem kendisinin hem de bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlayabilecek maddi imkanı olmak, hür olmak, durumuna uygun bir vasıta yol yapabilmek için vasıtanın masraflarını karşılayabilecek olan maddi güce sahip olmak, Hac vazifesini yapabilmek için zamanına yetişebilmek şartları bulunmaktadır. Tabii ki bu şartların yanı sıra ibadeti yapabilecek ve yolculuğa dayanabilecek kadar sağlıklı olmak, Hacca gitmek için bir engele sahip olmamak, kadınlar için yanlarında kocalarının ya da evlenmeleri için caiz olmayan bir mahremin bulunmaması, yol güvenliğine sahip olmak ve kocası ölmüş ya da boşanmış olan kadınların iddet sürelerinin tamamlanmış olması gibi kurallar da bulunmaktadır. Hac görevini yerine getirmek isteyen kişilerin, mutlaka bu şartlara uygunluk göstermeleri gerekmektedir.
İslam dininde hac, hicretin 9. Yılında farz kılınmıştır. Sadece Mekke’de gerçekleştirilebilen hac, maddi bedeni ve ruhu fazlasıyla rahatlatan bir ibadettir. Dünyanın dört bir yanında bulunan Müslümanlar, Hac mevsiminde, kendilerine farz olarak sunulan bu görevi yerine getirebilmek adına, namaz kılarken döndükleri Kabe’yi ziyaret ederler. Böylece Alla ile buluşmanın mutluluğunu ve huzurunu hissedebilirler. Hac ibadeti sırasında, Müzdelife’de Vakfe yapmak, Safa ve Merve tepeleri arasında sa’y etmek, şeytan taşlamak, saçlarını tıraş etmek ya da kısaltmak ve tavafı gerçekleştirmek vaciptir. Dinimizde Hac ibadeti, dünya ve ahretle ilgili olarak birçok fayda sağlamaktadır. Bembeyaz ihrama bürünmüş olan Müslümanlar, kefeni simgelemekte olan bu kıyafet içerisinde kendilerini mahşer gününde hissederler ve yeniden dirilerek Yaradan’ın huzurunda hesap verecekleri anı hatırlayarak işledikleri günahlar için tövbe ederler. Hacca giden Müslümanların sosyal durumları ya da maddi güçleri ne olursa olsun aynı kıyafeti giymeleri zorunludur. Bu, herkes aslında ahret gününde Allah katında eşit olacaklarını hatırlatmaktadır. İslam dininde Hac görevi dünyanın farklı yerlerinden gelen ve farklı din, dil, ırk, ülke, kültür ve sosyal statüye sahip olan kişilerin, tek bir amaç için bir araya geldiği bir ibadettir ve oldukça özeldir. Böylece Müslümanlar, birbirleri ile kaynaşarak, dertlerini dinlerler ve iletişim kurarlar.
Hac ziyareti, Allah’ın kulları üzerindeki hakkı olduğu için uygun şartları sağlayan kişilerin mutlaka bu görevi yerine getirmeleri gerekmektedir. Hz. Muhammed’in belirttiği üzere, Hac görevin layıkıyla getiren Müslümanlar, doğdukları ilk günkü gibi temiz olabilecekler.